NOTÍCIES WEMIND

Un test per al diagnòstic de malalties mentals?

Actualitat Recerca

Aureli Soria-Frisch, director de la Unitat de Negoci de Neurociència a Starlab Barcelona, empresa sòcia del CSMC, explica la decisió de Google d'oferir en obert la tecnologia desenvolupada per al diagnòstic de malalties mentals.

El diagnòstic de les malalties mentals està basat en l’avaluació subjectiva de símptomes. Però la utilització de testos que permetin objectivar les decisions mèdiques, al voltant de les persones que pateixen de malalties mentals, no és una pràctica estesa com en el cas d’altres especialitats mèdiques.

Aquest fet va atreure l’atenció ni més ni menys que del gegant tecnològic Google que, dintre de la seva empresa de grans reptes transformadors X, els anomenats en anglès “moonshots”, va decidir explorar com contribuir a la solució d’aquest repte social.

Per fer-ho, va decidir emprar l’electroencefalografia (EEG), una tècnica no invasiva que permet registrar digitalment l’activitat elèctrica del cervell. Es tracta d’una tècnica portable que en els darrers anys ha patit una gran evolució amb aparells sense fils i que permeten l’enregistrament amb pocs coneixements tècnics.

La idea de X era desenvolupar un test de 10 minuts que permetés extreure uns marcadors de suport a la decisió per al diagnòstic de la depressió.

La nova tecnologia ara de codi obert

Després de diferents anys treballant-hi X ha decidit oferir en obert la tecnologia desenvolupada en aquest projecte tal com ha anunciat en un blog post. Aquesta tecnologia inclou diferents patents, el disseny dels dispositius per a l’enregistrament dels senyals d’EEG i els algorismes d’aprenentatge automàtic per a llur avaluació.

Aquesta decisió es fonamenta en la dificultat que presenta el diagnòstic de malalties mentals, on Google veu una gran complexitat que no permet el desenvolupament de testos simples com era el seu objectiu incial. Nogensmenys, Google hi reconeix també en aquest camp una gran oportunitat de futur per a les tecnologies de suport a la decisió.

Sobre l’autor

Soria-Frisch és doctor per la Universitat Tècnica de Berlín i a l’actualitat director de la Unitat de Negoci de Neurociència a Starlab Barcelona. Entre 1996 i 2005 va treballar al Departament de Tecnologies de Seguretat del Fraunhofer IPK (Berlín), on va participar com a investigador científic i cap de projectes en diversos treballs de recerca i projectes industrials. El seu interès en la investigació se centra en els camps de la fusió multisensorial de dades, la intel·ligència computacional per a l’anàlisi de dades i el machine learning per al tractament de dades en neurociències.

diagnòstic malalties mentals tecnologia