En el context de les Directrius dictades per l’OMS sobre la salut mental a la feina, la publicació de diversos estudis, que demostren que una situació desfavorable pel que fa al benestar emocional en l’àmbit laboral es tradueix en pèrdues econòmiques i de productivitat de les organitzacions, ens planteja el repte de la necessitat d’un canvi de paradigma en les estratègies de prevenció de riscos laborals a les empreses.
Des del Clúster Salut Mental Catalunya, creiem que aquest canvi estratègic s’ha de treballar a partir de la palanca de competitivitat del Talent i la Capacitació. És per això, que volem posar en marxa un estudi per detectar les necessitats formatives per tal de capacitar a les persones treballadores en Salut Mental Laboral. Aquesta detecció ens permetrà conèixer quines són les mancances formatives, per poder oferir capacitacions en aquest àmbit a qualsevol empresa, independentment de la seva activitat econòmica; tot establint sinergies amb la resta de clústers del Programa Catalonia Clústers.
Des del CSMC, volem contribuir a la millora de les competències professionals de les persones treballadores en els sectors perimetrals del clúster: la salut mental i l’autonomia de les persones. Per complir amb aquest objectiu, es dissenyaran dues formacions dirigides a professionals sociosanitaris alienades a:
- Les necessitats detectades a partir de les activitats i projectes del Clúster en el sector de l’autonomia personal (Living Lab Day, projecte SOC, Revista BRAINS). Les conclusions del projecte fet amb ACCIÓ i el SOC van mostrar la necessitat de formació d’aquelles persones treballadores involucrades en les cures de les persones grans. A més, al Living Lab Day d’Envelliment que vam dur a terme el novembre del 2022, va quedar reflectit que la capacitació de les persones d’aquest sector és un factor clau per a la seva dignificació i professionalització.
- Les línies estratègiques de les polítiques públiques sobre prevenció de la depressió i la conducta suïcida que han sorgit, entre d’altres, a partir de la Covid-19. Tant en l’àmbit català com espanyol, s’han publicat plans de prevenció que coincideixen en el fet que una de les accions prioritàries a realitzar és la formació i capacitació dels professionals sanitaris per al reconeixement i l’abordatge integral de les persones vulnerables en situació de depressió major i risc de suïcidi.