NOTÍCIES WEMIND

Una delegació danesa visita Catalunya per conèixer en profunditat el sistema sociosanitari català

Actualitat Empreses Notícies

La salut mental a Catalunya es posiciona com un dels reptes de futur a potenciar. Actualment, el CSMC experimenta un període d’expansió a través de jornades de col·laboracions internacionals amb països estratègics. La innovació, el treball en xarxa entre entitats i l’aplicació de les noves tecnologies, factors claus cap a un model sociosanitari i assistencial ... Read more
  • La salut mental a Catalunya es posiciona com un dels reptes de futur a potenciar. Actualment, el CSMC experimenta un període d’expansió a través de jornades de col·laboracions internacionals amb països estratègics.
  • La innovació, el treball en xarxa entre entitats i l’aplicació de les noves tecnologies, factors claus cap a un model sociosanitari i assistencial més humanitari i personal.

 

El passat 26, 27 i 28 de setembre una delegació d’empreses i entitats municipals daneses varen visitar Catalunya amb l’objectiu de conèixer en profunditat el sistema sociosanitari català i trobar nous camins de col·laboració internacional. La delegació, integrada per dotze entitats privades i públiques, formen part del Welfare Tech, clúster danès especialitzat en l’aplicació de solucions tecnològiques en l’àmbit de la salut i l’assistència social. Aquesta trobada s’emmarca dins de la Missió Internacional entre el Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) i el Welfare Tech.


“S’està treballant cap a un model assistencial més humanitari i personal, que englobi a les administracions públiques, empreses, famílies i professionals de la salut” Pere Bonet.


Segons les dades més recents de la OCDE, Dinamarca és un dels països que més recursos destina a salut i benestar, a prop del doble que Espanya per càpita. Degut a l’envelliment de la població, el país escandinau va posar en marxa un pla d’acció l’any 2013 per potenciar l’assistència sociosanitària a persones amb discapacitats, pacients amb trastorns mentals i persones grans. Es tracta d’un model basat en el cooperativisme, les municipalitats i la innovació.

Elements clau que també es troben en el sistema sociosanitari català, que posa l’atenció a la comunitat com a prioritat. Segons el president del CSMC, Pere Bonet: “S’està treballant cap a un model assistencial més humanitari i personal, que englobi a les administracions públiques, empreses, famílies i professionals de la salut”. L’objectiu d’aquesta perspectiva és fomentar la inclusió social, l’accessibilitat, la igualtat, el municipalisme i la lluita que existeix contra l’estigma.

20180928_110728

Durant els tres dies, la comissió danesa va poder conèixer de primera mà tota la cadena de valor del sector de la Salut Mental. Aspectes com la innovació, la inserció laboral, la integració tecnològica en salut, iniciatives privades i el model sociosanitari i assistencial varen formar l’agenda temàtica que va reunir a 25 entitats (Althaia, UVic, Amalgama7, Avinent, Ajuntament de Sant Boi, Ajuntament de Manresa, Fundació Sant Andreu Salut, Institut Pere Mata, Ampans, Mutuam, Fundació Orienta, Sense4Care, Lundbeck, Otsuka, Consell Comarcal Osona, UPC, Starlab, Fundació Marianao, Germanes Hospitalàries Benito Menni, Hospital de Sant Joan de Déu, Parc sanitari de Sant Joan de Déu, Cita i.O, CatSalut, Ambaixada Danesa i Acció).

Integració tecnològica i innovació

En l’actualitat, la integració tecnològica està provocant una revolució en la manera d’entendre i actuar en el món de la salut i l’assistència social, tant pels professionals com per als pacients que pateixen trastorns o malalties cròniques. Durant la visita, es van presentar múltiples casos d’èxit on la tecnologia juga un paper fonamental. Des de l’aplicació de la realitat virtual per combatre fòbies socials i ansietat, telemedicina, dispositius que permeten detectar caigudes i fer mesuraments precisos de malalties com el Parkinson fins a l’ús de la impressió 3D per implants personalitzats.

Internacionalització

L’experiència entre els dos clústers suposa l’assoliment pràctic de l’objectiu principal que es va marcar el CSMC al 2013, any de la seva fundació. Actualment, el CSMC compta amb 59 socis provinents d’institucions públiques, centres d’innovació, universitats, farmacèutiques i empreses amb interessos en la salut mental. Aquesta concentració permet generar sinergies amb altres països avantguardistes en l’àmbit de la salut, com es el cas de Dinamarca, per tal de crear ponts entre països y crear projectes a escala europea.

Sens dubte, la consecució de la Missió Internacional entre el Welfare Tech i el CSMC finalitza amb una valoració positiva i fomenta l’aparició de noves col·laboracions internacionals i projectes a mig termini amb l’objectiu d’aconseguir que Catalunya sigui una referència internacional en salut mental i neurociències.