NOTÍCIES WEMIND

La pandèmia agreuja la violència masclista en dones que pateixen addiccions

Actualitat

Les persones que consumeixen alcohol i/o altres drogues, o pateixen algun tipus d’addicció amb comportaments extrems, es troben en una situació de vulnerabilitat que la pandèmia ha agreujat encara més. Durant el confinament, l’impacte ha estat més greu en les dones, que han vist com la violència masclista s’ha incrementat, o bé s’han vist sotmeses a situacions d’explotació sexual a causa de la seva precarietat socioeconòmica.

Aquest és un tema que preocupa especialment els experts. Per això, el Grup de Treball Dona i Salut Mental de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, va organitzar el passat 6 de novembre les terceres jornades sobre “Violència Masclista i Salut Mental”, sota el títol “En el context de la pandèmia”.

Entre les ponències que van tenir lloc destaca la que es va fer sobre una de les violències masclistes més greus i no sempre considerada com a tal: la violència en la prostitució. La ponent va ser Amelia Tiganus, activista feminista, nascuda a Romania i explotada sexualment durant cinc anys a Espanya.

En aquesta sessió és vàren analitzar les conseqüències sobre la salut mental per a les dones en situació de prostitució. L’anàlisi es va fer a partir de les dades mundials publicades a la “Prostitution Fact Sheet-Full”, que pertany a l’organització Prostitution Research and education.

Segons aquestes dades:

  • el 85% de les prostitutes han patit abusos sexuals a la infantesa.
  • les prostitutes presenten un 40% més de risc de mortalitat.
  • un 75% de les prostitutes “escort” han tractat de suïcidar-se.
  • les prostitutes representen un 15% dels suïcidis de dones registrats per hospitals.

També es va repensar la prostitució des d’un altre punt de vista, desplaçant el focus de les dones al Sistema de la prostitució i la relació que aquest té amb la misogínia, la fabricació de les prostitutes i el colonialisme sexual.