NOTÍCIES WEMIND

Nodrida assistència al update estratègic del CSMC

Actualitat Empreses Notícies

El Clúster de Salut Mental de Catalunya va celebrar els dies 28 i 29 de novembre la III Jornada d’Immersió Estratègica de Salut a La Mola Hotel & Conference Center, amb èxit d’assistència.

L’update estratègic és la jornada anual de referència del CSMC que reuneix a empreses i entitats per reflexionar en clau estratègica i realitzar un treball en xarxa entre tots els agents que conformen el sector de la salut mental a Catalunya.

La jornada del dia 28, exclusiva per a socis o per invitació, es va iniciar amb la benvinguda oficial de Pere Bonet, President del CSMC, a tots els assistents, qui va remarcar que “com a clúster, val la pena saber on som i on volem anar”.

A la presentació de la jornada va intervenir Marta Marsé Vidri, Cap de Detecció i Anàlisi d’Oportunitats en Clústers i Innovació d’ACCIÓ, qui va parlar, entre d’altres aspectes, de la concepció holística i preventiva de la salut mental com a pas previ per tractar la malaltia.

Eduard Ribas, Clúster Development, va explicar què poden fer els clústers perquè el sector de la salut mental guanyi competitivitat, tot remarcant que “a Catalunya tenim empreses de l’àmbit de la salut mental i de prestació de serveis sanitaris molt potents i amb un mercat que creix i innova constantment”

Miquel Valentí, Clúster Development, va tancar la presentació de la primera jornada de l’update realitzant una radiografia del sector públic i privat de la salut mental a Catalunya, aprofundint en la segmentació del sector privat, el digital health i les últimes tendències.

Després d’una pausa on es va poder comprovar l’ambient distés i de germanor entre els assistents a la jornada, va tenir lloc el taller d’innovació LegoÒ Serious PlayÒ, conduït pel dinamitzador Ramon Solà de Climb 21 a la sala Sabadell. Els participants es van dividir en grups de treball i a través de construccions amb peces de Lego van arribar a interessants conclusions que situaven al pacient com a punt de referència.

El primer dia la sessió va finalitzar amb un sopar social al restaurant de La Mola Hotel & Conference Center, que va ser opcional per tots aquells assistents que van desitjar assistir-hi.

La benvinguda a la jornada del dia 29, oberta a tothom, va anar a càrrec de Daniel Roca, Vicepresident del CSMC, qui va fer una crida a unir sinèrgies i va recordar que “el clúster ha de ser un paraigües on tots ens sentim identificats. El clúster no ve a substituir entitats, sinó que la seva raó principal és la de complementar”.

Marta Sánchez Bret, Clúster Mánager del CSMC, també va donar l’acollida a tots els presents i va aprofitar la seva intervenció per fer un recorregut per l’evolució del Clúster des de l´ultima immersió estratègica l´any passat a Sant Pau. També va presentar els indicadors del sector de la salut mental a Catalunya, tot destacant que és un àmbit que factura 687 M€ i que la suma de la facturació del sector públic (67%) i privat (33%) representa el 0,34% del PIB català.

Cristina Molina, Directora del Pla director de salut mental i addicció, va informar durant la presentació que “hi hagut una aposta històrica per a la salut mental de Catalunya que ha suposat un increment de 600 professionals a la xarxa d’atenció a malats, però no és un increment pressupostari solament, sinó la creació d’un nou model, amb un canvi de paradigma i una atenció més centrada en la persona”.

Tot seguit, va tenir lloc la primera taula d’experts, moderada per Jordi Royo, Director clínic d’Amalgama 7, per debatre entorn la implantació dels reptes sectorials.

La primera ronda de ponències la va iniciar Carles Cuffí, Director Going-Digital del Mobile World Capital Barcelona, qui va recordar que “el model de gestió de la salut ha de girar més entorn els malalts que no pas els hospitals

Francisco José Eiroa-Orosa, membre de la Federació Veus, va indicar que l’estigmatizació dels malalts de salut mental encara és patent i normalment tenen menys accés a un lloc de treball. “Hem de treballar per aconseguir que els malalts de salut mental siguin ciutadans plens”.

Montserrat Cervera, Responsable d’Innovació i Nous Projectes d’Ampans, va manifestar que “hem d’articular suports perquè les persones siguin ciutadanes de ple dret, exercint un rol social, amb un accés a la formació i l’educació. Això s’aconsegueix sense la lògica de diagnòstic i classificació, sinó seguint la lògica de l’acompanyament i el suport”.

Beatriz Fagundo, Clinical Sales Manager de Neuroelectrics va explicar les tècniques innovadores dissenyades per la seva companyia i ha destacat la importància del bigdata per a gestionar dades clíniques d’activitat cerebral.

Josep Maria Fàbregas, psiquiatra i fundador de CITA i.O, va exposar els innovadors sistemes de monitorització que ofereixen i va advertir que “a vegades quan el pacient arriba al metge és massa tard però en 15 anys aproximadament serà el metge el que truqui al pacient tan aviat com detecti alguna anomalia”.

Cristina Molina va encetar la segona ronda de ponències, moderada per Josep Torrent-Farnell, Responsable de l’àrea del medicament del Servei Català de la Salut. Molina va aportar una visió estratègica de l’adherència i va recordar que les persones amb malalties mentals viuen 15 anys menys de mitjana perquè tendeixen a sofrir altres patologies. També va destacar la importància de la inserció laboral per a les persones amb patologies mentals.

Mercè Rodríguez, de la Regió Sanitària Àrea del Medicament Cat Salut, va oferir dades sobre el consum de psicofàrmacs en comparació amb la resta de països membres, destacant l’augment dels antidepressius i ansiolítics. També va aprofitar l’ocasió per reflexionar sobre la manca d’adherència dels pacients, normalment involuntària o per por als efectes adversos a aquest tipus de tractaments i les conseqüències econòmiques, social i sanitàries que s’hi esdevenen en aquests casos.

Lluïsa Arbat, Head of Market Acces d’Otsuka Pharmaceutical, va destacar la necessitat d’empoderar l’usuari amb una malaltia mental per autogestionar-se millor. També va aprofitar per comunicar que la FDA a Amèrica ha aprovat per primera vegada un xip desenvolupat per Otsuka amb la medicació integrada que permet fer un rastreig de la seva activitat.

Maria Jesús San Pío, Directora del Programa Activat Federació Salut Mental Catalunya, va voler diferenciar empoderament i abandonament i la implicació necessària de tota la societat en la recuperació dels pacients amb patologies mentals. “Cal desplegar encara més suports d’acompanyament físic a les persones amb trastorns mentals”.

Lluís Lalucat, Director de la Fundació Centre d’Higiene Mental Les Corts, va incidir en l’accessibilitat de la població que té problemes en l’inici del trastorn mental, sobretot entre la població més jove, apel·lant a la prevenció i l’atenció primària per al diagnòstic precoç.

Narcís Cardoner, Coordinador de Salut Mental del Parc Taulí, va aprofundir en l’adherència dels fàrmacs en els pacients amb trastorns mentals, i va manifestar el dilema sobre la llibertat i poder de decisió del pacient per continuar o no amb un determinat tractament.

Joan Martí, Gerent de Dinamització de Clústers d’ACCIO, va exposar tots els factors clau d’èxit d’un clúster i com fer sentir a la gent que en forma part. “El CSMC és una entitat sense àmbit de lucre i sense àmbit de perdre en aquest sentit”.

Martí va destacar un model financer sòlid, massa crítica qualitativa, focus estratègic, robustesa i governança, com a punts estratègics per a l’èxit del CSMC.

Per finalitzar la jornada, Pere Bonet va realitzar la cloenda oficial de la III Jornada d’Immersió Estratègica del CSMC i va afirmar que “tenim un sistema de salut prou efectiu però cal conèixer la nostra capacitat d’innovació i exportar-la”. El president del Clúster va recordar que “la medicació no és la finalitat del tractament amb patologies mentals però tampoc podem prescindir d’ella perquè forma part de la curació” i va animar a continuar creixent tots junts.

Aquesta jornada ha comptat amb el suport d’Acció:

Acció

Immersió estratègica immersio estrategica cluster salut mental catalunya jornada immersio estrategica update estrategic csmc