El passat 18 de març, l’equip de WeMind Cluster, representat per membres de la Junta Directiva, va visitar la Fundació Pasqual Maragall, entitat referent en la investigació i prevenció de l’Alzheimer. Durant la trobada, es va posar en relleu l’expansió del seu equip de recerca, que ha passat de 4 a 8 grups interns, així com el seu compromís amb el foment de la recerca mitjançant beques, l’última de les quals ha comptat amb un pressupost de 800.000 €.
Així mateix, la Fundació va destacar el seu impacte en la societat, amb 94.000 donants (més de la meitat fora de Catalunya), el seu programa d’intervencions online per a tota Espanya i la seva labor de divulgació, incloent-hi un blog amb 2 milions de visites anuals i l’eina estrella, el Brain Film Fest on WeMind Cluster ja col·labora. A més, impulsen el Barcelona Brain Health Center juntament amb l’Hospital del Mar.
Sinergies amb impacte: recerca, formació i internacionalització
Entre les sinergies amb WeMind Cluster es van identificar diverses àrees d’interès com lal’acreditació de formacions a través de MindExcellence; la co-creació i la innovació social, mitjançant el Care & Autonomy Living Lab (CALL); la recerca i la difusió científica, amb la publicació d’articles en BRAINS Journal; i la internacionalització, amb la participació en visites internacionals i en el WeMind International Forum 2025 (WMIF), on es dedicarà una taula rodona al deteriorament cognitiu i les patologies associades.
Un pas endavant per a la col·laboració i la innovació
Aquestes trobades reforcen el compromís de WeMind Cluster amb la innovació, la recerca i la millora de l’atenció a les persones. La col·laboració amb el Departament de Drets Socials i la Fundació Pasqual Maragall obre noves oportunitats per al desenvolupament de projectes conjunts que impulsin un model d’atenció més eficient, tecnològic i centrat en les persones.
Brain Film Fest: Jornada professional ‘La industria audiovisual y la salud mental’
A més, WeMind Cluster va ser una de les entitats col·laboradores en l’edició 2025 del Brain Film Fest 2025.La associació va participar en la taula rodona de la Jornada Professional que organitza el festival, amb una ponència d’en Jordi Royo, membre directiu del Clúster i Director Clínic d’Amalgama7.
La sessió va aprofundir en els reptes de salut mental que afronten els professionals del sector audiovisual, un col·lectiu exposat a una gran precarietat laboral, amb períodes d’alta intensitat —llargues jornades, desplaçaments constants— seguits per etapes d’inactivitat sense ingressos estables.
Durant la jornada, es va posar en relleu la pressió creativa, l’impacte de l’aparició de la intel·ligència artificial en tasques com el guió, i la manca de finançament que pateix el sector. També es va destacar la dificultat de mantenir una audiència fidel, la gestió de l’èxit i el fracàs, i el desgast emocional derivat del compromís interpretatiu amb els personatges.
Les associacions i gremis professionals van fer una crida al reconeixement institucional i al suport governamental per tal de regularitzar l’exercici d’aquestes professions i garantir condicions laborals més dignes. Aquestes millores impactarien positivament en el benestar emocional i la salut mental de les persones que treballen en la indústria audiovisual.
