NOTÍCIES WEMIND

Canadà legalitza l’ús del cànnabis recreatiu i obre la porta a altres potencies mundials

Actualitat Notícies

El país nordamericà es converteix en el primer membre del G-20 en legalitzar l’ús recreatiu del cannabis La JIFE ha senyalat que la legalització “és incompatible amb les obligacions dels estats adscrits sota el marc legal internacional de control de drogues” Segons estudis longitudinals, el consum de cannabis abans dels 15 anys suposa un factor ... Read more
  • El país nordamericà es converteix en el primer membre del G-20 en legalitzar l’ús recreatiu del cannabis

  • La JIFE ha senyalat que la legalització “és incompatible amb les obligacions dels estats adscrits sota el marc legal internacional de control de drogues”

  • Segons estudis longitudinals, el consum de cannabis abans dels 15 anys suposa un factor predictiu de l’abandó escolar.

Javier Sánchez Pedrera – 23/10/2018

El primer ministre de Canadà, Justin Trudeau, ha complert la promesa que va fer durant les eleccions al 2015: Legalitzar la marihuana. Amb aquesta decisió, el país nord-americà es converteix en el primer membre del G-20 en legalitzar l’ús recreatiu del cànnabis i el segon estat del món, després d’Uruguai. La resolució, en vigor des del 17 d’octubre, no està exempta de crítiques. La Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents (JIFE), òrgan independent de l’ONU ha senyalat que la legalització “és incompatible amb les obligacions dels estats adscrits sota el marc legal internacional de control de drogues”.


“A finals del 2018, tenim previst eliminar el 25% del mercat negre al voltant de la marihuana” Bill Blair, Ministre de Seguretat Fronterera.


Canadà segueix així el seu procés cap a la liberalització i regulació d’un sector que genera milions d’euros al any en tot el món. De fet, el país francòfon va ser pioner també en la regularització de la marihuana amb finalitats mèdiques al 2001. Segons Trudeau, la decisió respon a dos objectius primordials: Tenir més control sobre un sector econòmic delicat i combatre el poder que actualment tenen les organitzacions criminals que trafiquen amb aquesta substància. D’altra banda, és una forma d’atraure a grans empreses i inversors que estarien interessats en un sector creixent i cada vegada més acceptat socialment.

Salut Mental

No obstant, la legalització del consum de cànnabis amb finalitats recreatives porta directament a reflexionar sobre els efectes i les conseqüències que pot tenir aquesta decisió sobre la població, especialment per als més joves. Segons estudis de la Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum prolongat del cànnabis provoca una deterioració en la funció cognitiva, la dependència o l’aparició de trastorns mentals com la psicosi o la depressió, entre altres efectes.

grafic

En adolescents, la reacció al cànnabis té un impacte encara més gran. Segons estudis longitudinals realitzats des de la dècada del 1990, s’ha observat que el consum de cànnabis abans dels 15 anys suposa un factor predictiu de l’abandoment escolar.

Cànnabis a Espanya

La situació en la que es troba Espanya és paradoxalment inversa a la del Canadà. La regulació espanyola és molt més estricta amb aquest tipus de estupefaents. Tot i això, existeixen actualment 1.400 associacions cannàbiques segons el Pla Nacional sobre Drogues que ballen permanentment sobre la fina línia de la legalitat.

Segons un informe elaborat per la Unitat de Polítiques de Drogues de la UAB, la legalització d’una droga com la marihuana per a usos recreatius podria suposar una aportació a l’Estat de més de 3.300 milions d’euros en impostos i cotitzacions, i podria donar feina a més de 100.000 persones.

Canadà cannabis depressió Justin Trudeau Legalització Marihuana psicosi Unitat de Polítiques de Drogues de la UAB