NOTÍCIES WEMIND

Celebrem amb èxit el taller CALL dedicat al Deteriorament Cognitiu

Neuro Salut Mental Senior Actualitat Jornades Projectes Recerca Socis

WeMind Cluster va acollir aquest procés de cocreació amb la participació de més de 30 professionals i experts a la seva seu, el Palau de Marianao, que estrenava noves instal·lacions en àrea formativa
workshopDC

El passat dimecres 19 de juny, WeMind Cluster va acollir amb èxit la segona fase del living lab day sobre Deteriorament Cognitiu associat a Patologies Mentals. La jornada es va dur a terme al Palau de Marianao en Sant Boi de Llobregat, que estrenava noves instal·lacions de l’àrea formativa. Un workshop que va comptar amb les aportacions de més de 30 professionals de la salut, investigadors, experts, familiars i pacients, per idear solucions innovadores al voltant dels principals reptes del deteriorament cognitiu.

Col·laboració interdisciplinària: abordem 3 reptes

La sessió, conduïda per l’equip de Science for Change, empresa associada al clúster, es va desenvolupar seguint la metodologia Living Lab Day, amb el patrocini de Boehringer Ingelheim.

Facilitant una col·laboració estreta entre tots els agents implicats, es va aconseguir l’objectiu principal: abordar la problemàtica de manera holística i establir actuacions concretes que es puguin impulsar des del nostre ecosistema per proveir atenció a les persones afectades de manera eficaç.

La dinàmica es va plantejar en 3 grups per treballar 3 reptes concrets (1,4,8), que són transversals alhora que generen impactes en altres reptes:

  • 1: La integració del DC amb el tractament (infradiagnòstic)

Des del punt de vista de la persona usuària, la Isabel Giménez pacient i portaveu antiestigma a Obertament, va posar l’accent en la importància dels grups d’ajuda mútua i altres xarxes que centralitzen la informació. En aquest sentit, el model clúster és fonamental alhora de fomentar la transferència d’experiència i coneixement i l’impuls en la creació de nous projectes.

  • 4: El pes de la psicoeducació en la prevenció (informar i educar)

La Maria Portella, cap del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, va destacar la necessitat d’educar i reeducar a la societat des d’edats primerenques, per tal de normalitzar el DC i és que en aquest sentit “hem desaprès moltes coses: l’edatisme (per posar un exemple) ha augmentat en els darrers anys”.  Tot el grup va coincidir que, com a societat, el DC afecta en moltes casuístiques i moments de la vida de les persones, i en aquest sentit, és molt rellevant establir models divulgatius que difonguin el coneixement d’aquesta simptomatologia i en permetin la convivència.

  • 8: L’adherència a la rehabilitació (pensar fora de la caixa)

En aquest grup es va parlar sobre l’ús de la tecnologia com a eina en la prevenció, diagnòstic i/o tractament: cal saber fer un bon ús, posant a l’usuari al centre, cal saber fins a on ens permet arribar per tal de poder fer un abordatge holístic amb un enfocament col·laboratiu. Però també cal reconèixer que el seu ús també té limitacions i que encara no és accessible a tothom.

Després d’una breu sessió de conclusió i reflexió que va reunir a tots els grups de treball, els assistents van gaudir d’un dinar de networking, una oportunitat addicional per intercanviar idees, establir connexions i reforçar la xarxa de col·laboració.

Resultats i perspectives a futur

La Marta S. Bret, directora de WeMind, va agrair en nom de l’equip clúster “la participació i generositat de tots/es els assistents a la sessió, que ens van ajudar, per una banda, a donar visibilitat a un trastorn difícil de diagnosticar i per altra, a plantejar la creació de consorcis per trobar possibles solucions que puguin arribar al mercat.”

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Sant Boi, la Sra. Salut González, va expressar la seva satisfacció en l’èxit assolit en la jornada, així com la contínua disposició del municipi pel treball comunitari en la Salut Mental, les Neurociències i l’Envelliment.

Properament, tindreu disponible l’informe detallat dels resultats obtinguts durant el taller que estarà disponible a l’àrea socis.

Aquest anàlisi final ens permetrà identificar possibles projectes futurs, protocols, policy guidelines i altres recursos que ens ajudaran a implementar les solucions proposades. Amb aquest retorn, podrem avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu i les seves famílies.

Visita la galeria d’imatges aquí.

adherència a la rehabilitació cocreació deteriorament cognitiu infradiagnòstic innovació Living Lab living lab day psicoeducació reptes en salut mental taller de cocreació workshop